Residential building

«In der Ey» residential complex

The atelier ww has completed the «In der Ey» project at the foot of Uetliberg in Albisrieden Four family-friendly multi-apartment houses offer spacious flats with smooth room transitions created using Bauwerk parquet

The atelier ww has completed the «In der Ey» project at the foot of Uetliberg in Albisrieden Four family-friendly multi-apartment houses offer spacious flats with smooth room transitions created using Bauwerk parquet

The Albisrieden district of Zurich is marked by many green areas and terraced buildings from the 1950s. The vicinity of the city centre and the Uetliberg recreation area make this neighbourhood a popular place to live. Many of the old buildings must now be replaced with new ones. This way, more living space can be created, and the new building structure can be adapted to the needs of its new residents. The «In der Ey» project is no exception, with four replacement buildings by the ERSIAN AG construction company. In order to achieve a quality result in replacing four old terraced houses, the company issued a tender for a study contract, won by atelier ww. As it developed the concept of the project, the firm worked closely with the city of Zurich, and its Office for Urban Planning. For example, the drafts still had the buildings parallel to «In der Ey» street. When these were reworked —as instructed by Zurich’s Office for Urban Planning— the buildings were rotated 90 degrees. Thus, with one tower block, one existing building and three terraced buildings, optimal integration of the complex in this location could be guaranteed. With the new development, the offer grew from 54 to 86 rental residences.

The five-floor building rows are slightly tilted in the top section, and are oriented at a right angle towards the street. This way, the architects from atelier ww managed to design unobstructed free space between the rows, optimally embedding the buildings in the green neighbourhood. The flats are oriented along the north-south axis, and have a southern-facing loggia or terrace. The image of the houses is marked by intermediate ceilings. These are accentuated with colour by the darker groove plaster of the facade and the wooden sliding elements of the windows. This contrast distinguishes the length and horizontality of the buildings. atelier ww’s architects used a different stylistic approach with the tower block of the complex. The colour scheme of the tower block is adapted to that of the terraced buildings; however, the facade was zoned and broken up with different grain of the finishing plaster. The wooden window shutters also follow the colour scheme of the rows: although here, the architects used folding/sliding elements instead of simply sliding ones.

The developer made high-quality materials, well-organised floors and family-friendly interiors a priority. The Minergie-P-Standard structure provides maximum energy efficiency and comfort. Internally, the architects from ww differentiated the four buildings of the neighbourhood using colour: red, green, yellow and blue, each in a discreet pastel shade. These colours are used to accentuate the columns and parking spot markings already in the underground garage. The space that connects the underground garage to the stairwell is designed as a colour capsule. The floor, walls and ceiling are coated in their own shade. In the stairwell itself, this concept is repeated on the handrail, and even in the flats, where the rear walls of the kitchens with a reverse-painted glass surface match the building colour. In order to create additional contrast with the white walls of the flats, the architects made all horizontal surfaces dark or even black. For example, almost black stone was used for the kitchen countertops. The floors were also integrated into this concept. Here, the architects employed Bauwerk Parkett’s Cleverpark, Oak 14 Crema, B-Protect® (a total of 7,200 square metres). Parquet floors were expressly requested by the developer, and residents are happy to have natural floors, bringing a warm atmosphere to the interiors. «For us, parquet floor is a must», a couple of architects, who moved into the new neighbourhood with their daughter, said. «Plus, the floor must be easy to care for (especially with a child), and the colour of this parquet creates a friendly atmosphere. Thanks to the floor heating, it’s always pleasantly warm here, even if you’re barefoot», the family said happily. The B-Protect® surface by Bauwerk Parkett was also a significant criterion in atelier ww’s choice of parquet floor. The almost invisible seal protects the floor from dirt and scratches, and is very easy to clean. It does not come as a surprise that within three years, Bauwerk has already sold more than a million square metres of this innovative surface. The unified floor coverings also make it possible to create smooth room transitions, without thresholds that increase the risk of tripping. The «In der Ey» residential complex offers an ideal family-friendly design.

THE BAUWERK PRODUCT USED

Cleverpark

The Cleverpark plank is a true all-rounder. It fits in every room, comes in a wide range of colours, wood types, surfaces and is also available with the Bauwerk Silente technology.

further references in this area Residential building

BAUWERK QUALITY
Bauwerk quality stands for the highest standards and is based on the four pillars of Development, Production, Services and Installation. Using this system, we guarantee top quality at every stage of the production process – and far beyond.
SWISS TRADITION
Bauwerk, the company with a long tradition, has been manufacturing parquet for the most exacting demands with great care, precision and passion since 1935. Bauwerk is proud of its origins, but also focuses on innovation.
HEALTHY LIVING
With the predicate of "Healthy Living", Bauwerk makes an important contribution to a better quality of life. Because the deliberate decision of only using materials that promote healthy living contributes significantly to one's personal well-being indoors.